Čeká nás pokles nebo růst cen nemovitostí? (5. únor 2024)

David Kučera komentuje v pořadu Sama doma, jak jsou na tom nyní ceny nemovitostí. Dodává, co je to úroková sazba a jaká je ta ideální. Upozorňuje však, že i nízké úrokové sazby nejsou pro trh nejlepší.


Sama doma - domácí ekonomika - pokles nebo růst cen nemovitostí

Jak to nyní vypadá na hypotečním trhu?

Všechno se začíná probouzet, nálada investorů je pozitivní, lidé začínají zvyšovat zájem o koupi nemovitostí. Roste samozřejmě i objem úvěrů

Proč si lidé nebrali hypotéku?

Hlavním důvodem byla nejistá ekonomická situace, která může čas od času přijít. Důvodem byly také vysoké úrokové sazby. Vždy, když na trhu panuje nedůvěra, se lidé nechtějí zadlužovat, protože neví, co nastane. Zadlužení má samozřejmě vliv i na celý chod domácnosti.

Jaká je příjemná úroková sazba?

Příjemná úroková sazba je ta nejnižší, ta nicméně není zdravá pro trh. Nízké úrokové sazby jsme mohli vidět v minulých letech. Díky nim byly vyhnány ceny nemovitostí nahoru. Lidé měli o nemovitosti velký zájem, ale nepřemýšleli dlouhodobě. Fixace úrokové sazby je na pět nebo deset let. Fixace však netrvá věčně a hypotéku budete splácet 30 let. Člověk by proto měl počítat s tím, že průměrná úroková sazba se pohybuje mezi 4 až 5 %

Situace v roce 2020 tedy nebyla úplně skvělá?

Nebyla, jelikož právě tato situace měla následný vliv na cenu nemovitostí. Dnes ČNB odhaduje, že je cena nemovitostí navýšena od 25 % až po 65 %

Mají dnešní mladí lidé šanci dosáhnout na cenu nemovitosti?

Mají i nemají, pravděpodobně to bude muset být s podporou rodiny. Mít vlastní akontanci ve výši 10 %, když dnešní nemovitosti stojí mezi 6 až 7 miliony korun, není úplně jednoduché. Než na to mladí lidé naspoří, tak to potrvá několik let nebo je rodiče budou muset finančně podpořit. 

Jaký je výhled?

Doufejme, že pozitivní. Tento rok by se měly projevit dopady vyšších úrokových sazeb. To má vliv na hypotéky, ale i na firmy. Jejich produkce je také utlumována, jelikož si na svůj provoz častokrát půjčují.

Pokud si neprojdeme recesí, tak se dá říci, že by se situace měla zlepšovat. Měly by se zvednout i ceny nemovitostí. 

Vyplatí se nyní koupit nemovitost (byt, dům) nebo si ještě počkat?

Nikdy není ten správný nebo ani nevhodný okamžik. Když se mi něco libí a jedná se o tu vysněnou nemovitost, tak ji koupím a příští rok ji klidně mohu refinancovat. V tento okamžik je proto lepší sledovat cenu nemovitosti a ne čekat, až poklesnou úrokové sazby.

Jakou nyní vzít fixaci a proč?

Aktuálně doporučuji kratší fixaci na 3 roky. Protože se dá očekávat, že úrokové sazby klesnou. Je možné, že se tento rok dostaneme ke 4 %. 

Výhled na dalších 10 až 15 let

Nikdy nevíme, co přijde. Jako dobrý hospodář bych uvažoval nad takovým průměrem, tedy nad sazbou mezi 4 až 5 %. Každý by měl počítat s tím, jestli je schopný takovou hypotéku splatit.

Obava z hypotéky?

Záleží, z čeho obava plyne. Pokud mají lidé obavu z úvěru jako takového, tak je třeba zvážit, zda není lepší prozatím zůstat v nájmu a vytvářet si úspory, protože se nyní ukazuje, že jsou nájmy přibližně na 1/3 splátky úvěru

Otázky na Davida a odkaz na celé video

Pod následujícím odkazem odkaz na chat si můžete prohlédnout všechny otázky na Davida, které mu pokládali lidé. 

Celý díl Sama doma si můžete pustit pod tímto odkazem: Domácí ekonomika - pokles nebo růst cen nemovitostí

Publikováno: 05.02.2024


Čtěte také:

Splatili hypotéku, zaplatili za…

AktuálněDavidMédia

David Kučera na iDnes komentuje, proč si majitelé rozdílně zastavených nemovitostí kvůli hypotéce za vklad do katastru nemovitostí při doplacení závazku připlatí.

Splatili hypotéku, zaplatili za výmaz z katastru

Nárok pozůstalých - jak je to s…

AktuálněDavidFacebookMédia

David na iDnes komentuje, jak se nakládá s cennými věcmi po úmrtí v nemocnici. Upozorňuje, že hodnotné věci, jako šperky, jdou nejdříve do dědického řízení. Do vydání rozhodnutí dědického…

Nárok pozůstalých - jak je to s hodnotnými věcmi?

Změna výchovného k důchodu pro…

AktuálněDavidDůchodyMédia

David na iDnes komentuje, jaké změny nás čekají s příchodem možné důchodové reformy. Dodává, koho se budou týkat nové změny a pro jakou možnost výpočtu důchodu se rozhodnout.

Změna výchovného k důchodu pro rodiče